Tip van de week: elektrisch of infrarood (vloer)verwarmen of niet?

E.Gerritsen • mei 11, 2021

Denk vooruit!

We kregen de vraag: is het zinvol om over te gaan op Infrarood (IR) of elektrische vloerverwarming?

Antwoord: nee, tenzij je de ruimte nu en in de toekomst echt incidenteel verwarmd. 

 

Met elektrische verwarming ervaart u afhankelijk van het vermogen relatief snel de warmte (15-30min). Met lange golflengte infraroodpanelen, ervaart u warmte pas als objecten of wanden in de ruimte zijn verwarmd. De lucht in de ruimte blijft echter nog lange tijd gewoon koud.


Comfort ervaart u pas als de lucht- en de stralingstemperatuur slechts enkele graden van elkaar verschillen. Denk aan een warme douche in een grote koude ruimte. Dit voelt pas prettig als de lucht ook warm is. 


Kortom verwacht geen wonderen van laag vermogen verwarming; dit zal niet even uw badkamer op temperatuur brengen. Het is niet voor niets dat deze producten allemaal met een thermostaat werken. Daarmee kan constant worden verwarmt en de ruimte op temperatuur worden gehouden. Dit vraagt helaas veel elektriciteit!


Voor de lange termijn is een belangrijk te stellen vraag hoe uw huis waarschijnlijk verwarmd gaat worden. Is dit een warmtepomp, dan is elke investering nu om een ruimte niet met die warmtepomp te verwarmen, weggegooid geld. Het verbruik op elektra is bij elektrische en IR verwarming namelijk al snel 2-5x hoger dan bij een waterpomp.

 

Het veelal geschetste voordeel dat de IR verwarming snel en goedkoop warmte levert, gaat dus alleen op als u het echt incidenteel gebruikt, tijdig inschakelt en tijdig uitschakelt, of hoog vermogen toestellen gebruikt.

 

Wellicht is een beter alternatief om de kamerthermostaat uit te breiden. Bijvoorbeeld met Honeywell evohome. Met de huidige cv, maar ook in de toekomst met een  warmtepomp of warmtenet, kan dan per kamer de temperatuur worden ingesteld.

 

Denk dus altijd vooruit en vraag ons graag om advies!

door Edwin Gerritsen 24 okt., 2022
Vanaf 1 januari lagere energierekening door verruimd prijsplafond
door Edwin Gerritsen 23 aug., 2022
ISDE susbidie aangepast
door Edwin Gerritsen 12 dec., 2021
Dakisolatie met ruim 50% subsidie mogelijk!
Meer posts
Share by: