Cool of koel?

edwin • jun. 27, 2019

Energie opslag in water en ijs steeds meer toegepast

Steeds meer oplossingen ontstaan dankzij de toepassing van water en ijs als opslagmedium voor energie.

Water is namelijk een geweldige energie drager. Niet voor niks hebben wij in ons zee klimaat zomers lagere temperaturen door het langzaam opwarmen en 's winters hogere temperaturen door het langzaam afkoelen van de zee.

Bij fase verandering (gas <-->vloeibaar en vloeibaar <--> vast) gebeurt er echter nog iets bijzonders. Zo is voor het ontdooien van ijs van 0°C naar water van 0°C graden, net zo veel energie nodig als water van 0-80°C op te warmen! Dit geldt omgekeerd overigens ook. Het verdampingsproces vraagt namelijk nog 5x meer energie. Niet gek dus dat er oplossing komen die van deze energie dankbaar gebruik maken.

Super efficiente Airco:
YouTube filmpje 1:
Cool spul hebben ze vast gedacht bij Ice Energie. Zij ontwierpen met dit fenomeen een hoog rendementsairco: YouTube filmpje
De ijsbuffer wordt ´opgeladen´ op momenten van lage energiekosten of hoge rendement van de airco (namelijk bij een zo laag mogelijke luchttemperatuur = 's nachts). Overdag als de koeling nodig is, gebruikt hij keurig de opgeslagen koude. Coole koeling dus!

Geruisloos verwarmen met ijs: YouTube filmpje 2:
Verder zeker een oplossing waar we de aankomende jaren veel meer van gaan horen, zijn IJs-buffersystemen.
Hiermee kan warmte uit de zon, zonder kostbare bodembronnen(=vergunningsplicht), eenvoudig in de kruipruimte of in de tuin worden opgeslagen. Bijkomend voordeel is dat je zomers deze koude weer kan gebruiken voor de koeling van je woning! Dankzij de stabiele bron temperatuur haalt de warmtepomp een hoge COP met Natuurlijk Rendement  tot gevolg! En dat ook nog eens zonder geluid van een buitenunit!
Mooie oplossing van Nederlandse bodem is bijvoorbeeld de Solarfreezer : YouTube filmpje

Waarom alleen water/ijs en geen waterdamp wordt gebruikt heeft te maken met de hoge temperatuur. Het is immers lastig om deze energie te 'bewaren' voor langere tijd. Voorlopig is water en ijs dus het voornaamste medium om energie voor langere perioden in op te slaan en maanden later te gebruiken.
Cool toch!

door Edwin Gerritsen 24 okt., 2022
Vanaf 1 januari lagere energierekening door verruimd prijsplafond
door Edwin Gerritsen 23 aug., 2022
ISDE susbidie aangepast
door Edwin Gerritsen 12 dec., 2021
Dakisolatie met ruim 50% subsidie mogelijk!
Meer posts
Share by: